Impact prijsval SSD volgens IDC

Dat SSDs de afgelopen twaalf maanden aanzienlijk goedkoper zijn geworden is algemeen bekend. De oorzaken te veel aanbod en een vraag die in het beste geval achterblijft bij de verwachtingen, zijn op Storage Nieuws meerdere keren belicht. IDC komt nu met cijfers van het eerste kwartaal. Zien de analisten veranderingen?

Drie

Als het over de productiekant van storage gaat wordt er vooral naar twee zaken gekeken: de totale capaciteit en de aantallen die zijn verscheept. De waarde komt in de regel op de derde plek. In het geval van de nieuwste IDC cijfers geldt dat de drie worden gecombineerd.

De producenten van SSDs voor zakelijke en eindgebruikers omgevingen hebben de omzet het laatste kwartaal verder zien dalen. In vergelijking met een jaar geleden is er sprake van -30% voor SSDs die in datacenters en dergelijke worden ingezet. SSDs voor gewone computers brachten 25% minder op.

Ander beeld

De aantallen die zijn verscheept laten een ander beeld zien. Ten opzichte van het vorig jaar zijn twee stijgingen waargenomen. Voor de enterprise SSDs is echter voor het tweede kwartaal op rij een daling waargenomen. Enduser storage daalde het afgelopen kwartaal voor het eerst.

Varkenscyclus

Bij conventionele harde schijven geldt (deels) dat minder shipments niet erg zijn, omdat de capaciteit per schijf groter wordt. Of dat ook opgaat voor SSDs is nog weinig onderzocht. Het afgelopen jaar zijn er – behoudens een beperkt aantal producten voor de bovenkant van de markt – geen grote vorderingen gemaakt bij capaciteit. Het enige dat is gebeurd is dat door de prijsval de prijs per GB enorm is afgenomen. Klanten kunnen dus grotere flash schijven bestellen zonder daarvoor wezenlijk duurder uit te zijn. Als die lijn wordt gevolgd hadden de shipments ongeveer gelijk moeten blijven en was alleen de omzet gedaald. Dat dit niet het geval is en ook de aantallen onder druk blijven staan illustreert andermaal dat het sprake is van een varkenscyclus.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*