Intel combineert Optane en QLC

Toen eerder dit jaar de eerste samples van SSDs op basis van QLC verschenen werden die vanzelfsprekend vergeleken met TLC versies. Daardoor is er weinig aandacht besteed aan een sample van Intel waar het snelle Optane werd gecombineerd QLC, de H10. Dat product is inmiddels geen testcase meer, maar klaar voor de OEMs en retailkanalen.

Het is een logische gedachte geweest bij Intel. Optane NAND is snel, maar ook erg duur. TLC is een stuk goedkoper en minder snel. Die twee combineren levert een SSD op die min of meer overeenkomt met wat in veel desktops al de regel is: een snelle SSD voor het OS en een conventionele HDD voor de data.

Intel heeft er voor gekozen de combinatie (vooralsnog) niet te brengen in de formfactor 2,5”, maar wel als M2.2280 model. Ook dat is logisch, een 2,5” drive past in een desktop, waar de eerder genoemde mix van SSD en HDD mogelijk is. Het is slimmer te komen met een oplossing voor devices waar de ruimte beperkt is. Laptop komen dan als eerste in beeld. De H10 die nu is voorgesteld bestaat uit 16 of 32 GB aan Optane en 256, 512, of 1024GB ana QLC geheugen

Met de H10 slaat – in ieder geval op papier – Intel meerdere vliegen in een klap met als resultaat dat het de positie in dat segment kan vergroten. Er is echter wel een belangrijke beperking. Alleen de nieuwe Intel architectuur (CPU en chipset) zullen de H10 herkennen en als OS worden alleen W10 en WServer2019 genoemd. Het aantal upgrades zal daardoor beperkter zijn en tal van geïnteresseerden zullen aangewezen zijn op de reguliere upgrade modellen. Desalniettemin is het een interessant product. Dat er 5 jaar garantie wordt geboden geeft wel aan dat Intel dit niet als een goedkope, mass market oplossing ziet.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*