Intel haast zich QLC product bekend te maken

Vorige week was er dus enige ophef over de identieke meldingen waarmee Micron en Intel bekend maakten op afzienbare termijn te stoppen met de 3D Xpoint producten. Hierdoor is een mogelijke voortijdige bekendmaking van Intel eerste QLC SSD de meesten ontschoten.

QLC – Quad Level Cell – wordt de volgende belangrijke ontwikkeling voor flash storage. Het kan worden beschouwd als de opvolger van TLC (Triple Level Cell) en heeft op papier een aantal belangrijke voordelen. Op de eerste plek is dat natuurlijk de capaciteit. Het verschil tussen Quad en Triple is immers dat er per cell 33% meer kan worden opgeslagen. Dat zal zich vertalen tot schijven met een grotere storage capaciteit. Over de nadelen is nog minder bekend, daarvoor ontbreken de tests. Het is wel zo dat (mede dankzij 3D Xpoint) een deel van de markt terughoudend zal zijn in het klakkeloos overnemen van de specs waarmee Intel zal komen. De verdichting die QLC mogelijk maakt zal volgens de theorie namelijk moeten leiden tot lagere performance en een hoger stroomverbruik. Of Intel en consorten dar eerlijk over gaan berichten dan wel kunnen aantonen dat hier slimme oplossingen voor zijn blijft afwachten.

Wat wel bekend is is dat Intel vorige week “per ongeluk”de QLC PCIe SSD aankondigde. Dat gebeurde op de dag dat Western Digital en Digital vergelijkbaar nieuws lanceerden. Het kan dus zijn dat Intel overhaast reageerde. De eerste SSD volgens deze architectuur is wederom een product van de samenwerking met Micron, dat een vergelijkbaar product eerder aankondigde. Vooralsnog is er slechts bekend dat de QLC producten van de twee bedoeld zijn voor de zakelijke markt en in theorie capaciteiten tot 20TB per SSD mogelijk worden. Meer informatie zal ongetwijfeld binnenkort volgen, want Intel is begin augustus present op de Flash Memory Summit in CA.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*