Intel kondigt nieuwe ssd form factor voor in de toekomst aan

Voor alle componenten in de IT gelden standaarden. Zonder deze afspraken waaraan fabrikanten zich houden zou de markt er heel anders uitzien. Individuele producenten lanceren incidenteel merk of model specifieke oplossingen, standaarden zijn geenszins. Daarvan is pas sprake als een groot deel van de markt het idee overneemt. Hoe snel of langzaam die acceptatie gaat valt goed te zien bij usb 3.1 in consumer devices, dat is weliswaar een echte standaard maar wel een die maar sporadisch wordt toegepast.

Form Factor

Dat Intel op de FMS een nieuwe standaard claimt voor SSD en wel voor de form factor van de storage is zonder meer heel opvallend. Nu zijn in de storage markt wel meer exotische oplossingen voorhanden, maar ook daar zien we een steeds grotere toepassing van echte standaard producten. Slechts zo is immers grootschalige geautomatiseerde productie, standaard software en dito firmware mogelijk. Onder de streep levert dat de voorwaarde voor concurrerende prijzen.

Intel kiest er niet voor de eerste keer voor uit de buurt van de prijsvechters te blijven. De nieuwe formfactor, ruler genaamd (vertaald lineaal) is sowieso niet bedoeld voor de massa markt. Intel positioneert het als oplossing voor datacenters en andere professionele omgevingen. Met de geclaimde 1PB opslag in een 1U appliance wordt de storage density weer verder vergroot.

Afwachten

Vooralsnog is het een aankondiging waar de pers verder nog weinig mee kan. Echte performance, de hardware die er voor nodig is, niets is nog getoond. Intel spreekt namelijk over een product dat “in the near future” op de markt zal verschijnen. In de IT en ook specifiek voor storage weten we echter ook dat niet elke pre-launch de garantie is dat het product ook daadwerkelijk verschijnt. Enige voorzichtheid lijkt ook hier op zijn plaats.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*