Kingston grootste SSD module fabrikant in krimpende markt

Trendforce heeft gisteren cijfers over de SSD markt in 2017 bekend gemaakt. 2017 was het jaar waarin de straatprijzen voor SSDs fors stegen omdat er minder productiefaciliteiten waren. De cijfers over SSD modules laten zien waar dat toe heeft geleid.

SSD modules zijn in de context van het Trendforce rapport exclusief NAND flash producten. Om die reden staan in het overzicht Toshiba, Samsung en anderen niet vermeld. Kingston heeft in de groep die wel is onderzocht met 23% het grootste marktaandeel. Adata volgt met 8% en Tigo met 7%. Die top 3 is al interessant. In tegenstelling tot de marktaandelen bij NAND based SSDs is hier sprake van een minder dominante rol voor de grootste aanbieder. Kingston bepaalt immers minder dan een kwart van de markt.

Trendforce ziet ook dat de markt het afgelopen jaar is gekrompen. De 3-4% daling van shipments die het rapporteert duiden enerzijds op de impact van hogere prijzen en anderzijds op het wegvallen van vraag in afwachting van 3D NAND producten.

Hoewel het verder buiten de scope van het onderzoek valt noemt Trendforce ook de daling van de NAND based SSD shipments. Die was 10% en betrof alle leveranciers Samsung, Toshiba, WDC, Micron, SK Hynix, Intel etc.) Dat is opmerkelijk te noemen. Hoewel per eind 2017 3D NAND producten beschikbaar kwamen heeft dat niet meer geleid tot een stabilisatie van shipments. Wat dat betreft is het extra interessant om de 2018 ontwikkelingen te blijven volgen. De prijzen zijn middels wel fors gedaald, maar of het aantal shipments daardoor ook weer op het oude niveau is is vooralsnog onduidelijk.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*