Kwartaalcijfers en vertrek ceo Carbonite slecht ontvangen

De cijfers waarmee Carbonite vlak voor het weekend is gekomen zijn niet goed ontvangen. De beleggers kregen ook nog te horen dat ceo Mohamad Ali is vertrokken en dat er nog geen opvolger voor hem is. Dat soort berichtgeving past niet bij een bedrijf dat met cloud backup oplossingen robuustheid en stabiliteit moet uistralen.

Meer omzet – groter verlies

Wat de beurs als eerste heeft gezien is dat de omzet van Carbonite ook het afgelopen jaar verder is toegenomen. In vergelijking met Q2-2018 is er een plus van meer dan 56%. Die omzetboost komt wel tegen een hoge prijs. Het verlies is namelijk in dezelfde periode met 50% toegenomen.

Achter die eerste cijfers zit een complexer verhaal. Carbonite heeft Webroot overgenomen en Q2-2019 was het eerste volledige kwartaal dat Webroot in de boeken is opgenomen. Daaruit kan dan voorzichtig worden opgemaakt dat een deel van toegenomen omzet en verlies op het conto van het nieuwe bedrijfsonderdeel geschreven kan worden. Van een direct succes is hier dus vooral nog geen sprake.

MKB

De verkoop van de bestaande Carbonite oplossingen liep niet overal even goed. Met name in het MKB segment zou het bedrijf moeite hebben omzet te halen en vast te houden. Dat is het soort van mededeling waar beleggers nerveus van wordt, want Carbonite hoort juist in die brede markt een groot marktaandeel te kunnen behalen.

Nerveus

Beleggers werden nog nerveuzer bij het horen van de teruggeschroefde verwachtingen voor de komende kwartalen. Carbonite moet verder op zoek naar een nieuwe ceo. Het aandeel verloor direct 19%. Daarna is er nog eens 5% aan waarde verdampt.

Carbonite past daarmee naadloos in de rij van andere beursgenoteerde cloud storage bedrijven waarvan beleggers steeds minder blij worden. Storage hoort saai en gedegen te zijn. Een fonds dat koersuitslagen van 25% kent en een hogere omzet realiseert door het verhogen van de verliezen plus hoog personeelsverloop staat haaks op die uitstraling.

Share

Reacties zijn gesloten.