LTO-8 drives van Overland Tandberg

Het eerder deze week genoemde Qualstar is niet de enige speler op de markt voor tape drives. Naast het vorige maand beschreven aanbod van IBM is er ook nog Overland Tandberg.

Bij het zien van de naam Tandberg zullen 50+ lezers waarschijnlijk direct denken aan tapedecks. Het van oorsprong Noorse bedrijf had een bijzonder goede reputatie als het ging om opslag op tape. Voor audio is het medium totaal achterhaald, voor data storage is het nog steeds een medium waar vraag naar is. Het consortium dat de standaarden hiervoor bepaalt heeft recente LTO-8 bekend gemaakt. Fabrikanten, zoals Tandberg komen nu met devices die met deze tape standaard overweg kunnen.

In het geval van Overland Tandberg gaat het om devices circa 20 centimeter breed en 5 centimeter hoog, wezenlijk kleiner dus dan een standaard 19” unit. De tapes hiervoor hebben een levensduur (“archival life”) van 30 jaar. Elke tape zou ook nog eens 260 keer volledig beschreven kunnen worden. Dat zijn specs waaraan een CD of DVD nooit kan tippen. Zelfs menig HDD haalt dat laatste al niet eens.

Wat verder opvalt aan de Overland Tandberg specs is dat de LTO-8 drives beduidend meer stroom verbruiken. Het maximum vermogen van de LTO-7 en lagere machines was 24 Watt, dat is nu 30 Watt. De grotere opslag en hogere compressie vergt duidelijk meer dan alleen een andere tape.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*