M3 een nieuwe nog niet erkende formfactor

Storage kan niet los worden gezien van de formfactors. De fysieke afmetingen en aansluitingen van schijven moet voldoen aan standaarden, omdat er anders geen marktadoptie kan plaatsvinden. De ontwikkelingen bij de formfactors gaan niet snel en trekken weinig aandacht, toch gebeurt op dit moment iets dat behoorlijke impact kan krijgen: de M3 formfactor.

M2 is een inmiddels bekend en ingeburgerd begrip. Het is ooit bedacht en bedoeld voor enduser devices. Laptop zijn zo dun geworden door de komst van M2. Er zijn ook moederborden voor desktop Pcs met een M2 aansluiting, maar of dat veel wordt toegepast is onbekend.

Wel bekend is dat Samsung een van de eerste partijen is geweest die een optimalisatie van de M2 voor de servermarkt heeft nagestreefd. Dat heeft geleid tot de niet officiële M3 formfactor die 30,5 mm breed is in plaats van de 22 mm van de M2. M3 is dus op dit moment nog geen standaard die moederbord fabrikanten en software ontwikkelaars in staat stelt de productie daarop aan te passen. Samsung heeft begin dit jaar op de CES samples getoond met een maximale capaciteit van 16TB, waarbij opviel dat de M3 12 volt nodig heeft, terwijl 5 volt de huidige standaard voor storage is.

Van ADATA was bekend dat het zich ook op de M3 zou storten en op Computex heeft het daar de tweede serie van laten zien. Ook hier geldt weer 12 volt en een op 96 laags gebaseerde opbouw die op termijn 16 TB opslag mogelijk moet maken. ADATA gaat op dit moment nog niet verder van 1,92TB.

Hoewel op dit moment de concrete toepassingen van op M gebaseerde servers onbekend zijn, Samsung heeft op CES gesproken over G5 toepassingen, zijn de voordelen wel bekend. M3 maakt hogere prestaties mogelijk door andere storage modules en controllers dan bij M2. Daarnaast is, met 16TB in het vooruitzicht, een storage capaciteit voor 1U en 2U appliances mogelijk die gaat zorgen voor een aanzienlijke verhoging van de storage densiteit op rack niveau.

Tenslotte zou M3 kunnen leiden tot meer concurrentie. Het zal namelijk de strijd aan moeten gaan met de ruler, een next gen format dat door Intel wordt gevoerd.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*