Meer dan 330TB op IBM tape – maar voor wie

Heise was een van de vele technews outlets deze weekwist te melden dat het IBM een techniek heeft ontwikkeld waarmee op magneet tape in theorie 330TB aan data kan worden opgeslagen. Een prestatie die inderdaad enige persaandacht waard is.

Tape reputatie en gebruik

Tapes hebben de reputatie zeer betrouwbaar te zijn en de beste prijs/opslag verhouding te bieden. Voor grote hoeveelheden data die echt lang moeten worden opgeslagen (cold storage) is het nog steeds de facto standaard. Er wordt natuurlijk wel aan die stoelpoten gezaagd, want de cold storage cloud aanbiedingen van AWS, Azure en Google nemen steeds verder toe. Dat die mogelijkerwijs zelf ook weer een beroep doen op tapes is daarbij een detail. Wat deze aanbieders wel doel is bedrijven de zorgen uit handen nemen voor de specifieke hardware zoals tape robots.

Het zijn dergelijke appliances en de daarbij horende kennis dat de kosten van opslag op tape toch hoger zullen liggen dan de prijslijst vermeld. Het is ook daarom dat er zo weinig nieuwe klanten voor dit type opslag bijkomen. Desalniettemin is het goed dat er nog steeds wordt geïnvesteerd in tape. Voor de bestaande klanten (primair in data intensieve sectoren met lange wettelijke bewaarplicht) geeft het immers aan dat de techniek niet EOL is.

Wat echter evenmin onvermeld moet blijven is dat er, net als bij de voorgaande grote stap in opslag toen de 150TB werd bereikt, geen klanten bekend zijn die van deze nieuwe mogelijkheden gebruik maken. Dat is gelet op het type klant deels begrijpelijk, zij kiezen voor proven technology ╬n discretie. Aan de andere kant: zonder adoptie moet de vraag worden gesteld voor wie IBM in dit geval met hulp van Sony deze inspanningen verricht.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*