NetApp verkoopt meer flash en steeds minder services

Meer dan een verdubbeling van de winst ten opzichte van het dezelfde periode vorig jaar en 12% meer omzet heeft NetApp vorige week kunnen bekendmaken. De beurs vond dat een goede prestatie, maar de -10% score ten opzichte van het vorige kwartaal en minder groei bij contracten vielen ook op.

In een onrustige beursweek heeft NetApp het koersverlies weten te beperken. Dat is een indicatie dat de gerapporteerde omzet- en winsttoename meer indruk heeft gemaakt op beleggers dan de tegenvallende groei op sommige onderdelen van de business. Er zijn namelijk de nodige vragen gesteld en te stellen over de enterprise license agreements, de ELA’s. Analisten zien dat eerder als eenmalige opbrengsten dan een reguliere bron van inkomsten. Het zou ook niet de eerste keer zijn dat een dergelijke component plotsklaps verdampt door externe factoren als concurrentie en innovatie.

Dat NetApp 50% meer omzet heeft geboekt op jaarbasis bij de verkoop van AFAs is dan weer een signaal waar niemand vraagtekens bij zette. Het bevestigt de industrie brede trend naar meer flash en de groeiende vraag naar storage.

Een punt is echter onbenoemd gebleven. NetApp rapporteert een forse toename van AFA verkopen en tegelijkertijd is er sprake van duidelijk minder inkomsten voor alle services die het levert. Of het nu gaat om hardware onderhoud of software contracten, de trends voor al die diensten is een neergaande lijn. Is er een link tussen die twee? Zo ja dan zal AFA ook elders in de keten en bij de concurrentie nog voor de nodige structurele verschuivingen gaan leiden.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*