NetApp zit markt afkoelen – Hoya niet

NetApp heeft vorige week deze week de laatste kwartaalcijfers gepubliceerd. Een omzetgroei van 2% en winst van $249 miljoen. Twee keer een plus en toch verloor het aandeel tot 8,8%. Beleggers waren niet blij met de beperkte groei en de vooruitzichten voor het lopend kwartaal.

NetApp heeft uitgesproken wat al enige tijd zichtbaar is. De markt is aan het afkoelen. De groei vlakt af en dat komt in dit geval vooral omdat grote afnemers nieuwe aankopen en uitbreidingen uitstellen. Grote afnemers zijn in deze context vooral de partijen die niet via het kanaal bestellen. Denk daarbij aan Amerikaanse overheidsdiensten die door de shutdown vleugellam zijn. Maar ook buiten de VS zijn het schijnbaar de grote directe afnemers die op de rem trappen. De link met de handelsoorlog tussen de VRC en de VS is n de pers als andere voor de hand liggende oorzaak genoemd.

Bij NetApp gaat het vooral om systemen of appliances (naast de software en onderhoudscontracten) waarvan de vraagontwikkeling tegenvalt. Bij Hoya, de componentenleverancier die hier donderdag al werd genoemd zien ze de effecten van vraagafvlakking niet. Het bedrijf maakt onder andere de platters voor HDDs . Op pagina 20 van het kwartaalverslag (PDF) van begin deze maand is te lezen dat die productie een zeer gemengd beeld laat zien. De vraag naar glazenplatters voor 2,5” schijven krimpt, maar dat heeft niets te maken met vraaguitval . De concurrentie van SSDs is groter en succesvoller. De platters voor 3,5” schijven worden veel meer gevraagd en dat heeft te maken met de grotere schijfcapaciteiten die in datacenters nodig is.

Het ligt voor de hand op basis van de cijfers van Hoya nog eens naar het verhaal van NetApp te kijken. Dan kan de conclusie zijn dat NetApp niet alleen te maken heeft met klanten die de hand op de knip houden, maar ook met klanten die voor andere oplossingen kiezen: lees cloudopslag.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*