Nieuw record voor LTO

Drie partijen uit het LTO consortium hebben afgelopen jaar tapes met 12,9% meer opslagcapaciteit de fabriekspoorten zien verlaten dan 2016. Tape is niet dood, het blijft gebruik worden is de boodschap.

Achter de melding die zich baseert op de cijfers van HPE, IBM en Quantum, gaat wel het enige schuil. Om te beginnen is er de belangrijke toevoeging dat het bij de gerapporteerde ruim 108.000 PB gaat om compressed opslag capaciteit. Omdat met de nieuwe LTO-8 standaard naast opslag ook de compressie verder is verbeterd is het beeld dus vertekend. De cijfers van 2017 tegen die van 2016 afzetten, zonder de impact van LTO-8 te begrijpen is weinig zinvol.

De theoretische toename van de markt voor tape opslag met 12,9% duidt op een goede groei. Het is ook in lijn met de recente berichten over het belang van LTO voor IBM. Maar ook hier is een kanttekening op zijn plaats. De groei van data opslag in het algemeen wordt veel hoger ingeschat. Dat betekent echter niet dat tape afnemers per definitie langzamer groeien dan andere sectoren. Het type klant van tape hecht meer waarde aan goede compressie en zal ook eerder in de fase voor deze koude opslag gebruik hebben gemaakt van de-duplicatie. Bij de cijfers die over de “totale storage marktgroei” worden warme, lauwe en koude opslag op een hoop geveegd.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*