Nutanix cijfers in context

Afgelopen dagen was er veel aandacht voor Nutanix. Het bedrijf publiceerde kwartaalcijfers die deel beter dan verwacht en deels in lijn met de verwachtingen waren. De vooruitzichten konden echter op weinig positieve reacties rekenen. Ook dit aandeel kreeg een tik op de beurs.

Het begint inmiddels een duidelijke trend te worden. Redelijke storage nieuwkomers op NYSE of NASDAQ publiceren de cijfers en het aandeel verliest daarna aan waarde. Dat geeft de indruk dat het met de storage sector over de volle breedte en in algemene zin niet goed gaat. Dat beeld is niet terecht. Er zijn bedrijven zoals Tintri waar alle seinen op rood staan, maar dat is een uitzondering. De meeste bedrijven in deze brede sector maken vanaf de start verlies en ook een beursgang levert daar geen verbetering. Wat niet wil zeggen dat de verliezen worden geaccepteerd. Ook in het geval van Nutanix is er sprake van een kleiner wordend verlies. Dat de markt een sterkere afname verwachtte is een van de redenen van de forse koerscorrectie.

Dat de markt ook weinig enthousiast reageerde op de vooruitzichten voor het lopende kwartaal was de voornaamste reden van die koersdaling, die op de handelsdag zelf ruim 5% bedroeg. Het lijkt erop dat die korte termijn focus te veel de aandacht heeft doen afleiden van een belangrijke indicatie die door Nutanix is afgegeven. Het bedrijf behaalt steeds meer omzet met de software waarmee hyperconverged omgevingen kunnen worden gemanaged. Die omzet is inmiddels 2,5 meer dan de omzet voor hardware, wat tot een paar jaar geleden echt de core van de business vertegenwoordigde. De omzetgroei van die twee zijn ook opmerkelijk verschillend. Software +57%, hardware +5,6%. Met andere woorden we zien hier een redelijk succesvolle aanpassing van de business.

Dat beleggers daar weinig oog voor hebben is al aangegeven. Wat ook een rol speelt is dat Nutanix een van de bedrijven is waarvan de koers dit jaar zonder fundamentele onderbouwing opmerkelijk sterk is gestegen. +50% doet vermoeden dat ook hier weer sprake is geweest van meer speculatie dan wel overwogen strategisch beleggen.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*