Nutanix is voorzichtig, heeft last van Pure Storage en Snap

Donderdag is Nutanix met de kwartaalcijfers gekomen en de reactie daarop laat zich het beste omschrijven met het woord “heftig”. Nabeurs verloor het aandeel maar liefst 15% en dat is voor een storage onderneming echt fors.

Er zijn twee voor de hand liggende redenen waarom de belegger het bedrijf zo hard afstraft. Op de eerste plaats is de markt zwaar teleurgesteld in de echte performance en in het verlengde daarvan de vooruitzichten. Na kwartalen van instemmende reacties op de gerapporteerde groei in omzet, toename van het aantal klanten en een afname van het verlies ging het nu fout. Het GAAP verlies lijkt op het eerste gezicht bijna gehalveerd (van $162 miljoen naar $93 miljoen) en dat zou positief moeten worden gewaardeerd. In vergelijking met een jaar geleden (dus het zelfde kwartaal) is er echter een verdrievoudiging van het verlies. Dat de omzet 9% steeg ($182 miljoen) ten opzichte van het voorgaande kwartaal maakte daardoor amper meer indruk, helemaal omdat de omzet minder hard groeit dan het aantal klanten. Nutanix is ook opmerkelijk terughoudend over de vooruitzichten voor het komend kwartaal en dat was de druppel die de emmer deed overlopen.

Er is echter ook een andere ontwikkeling die Nutanix parten speelt. Het eveneens beursgenoteerde Pure Storage heeft eveneens cijfers gebracht, cijfers die ook tegenvielen. Bij Pure verdampte op donderdag ruim 13% van de waarde. De tegenvallende cijfers van Pure verklaart het bedrijf met deels dezelfde argumenten als Nutanix en daar zit waarschijnlijk de hoofdreden voor de dubbele afstraffing.

Beleggers in dit soort aandelen zouden de optimistische geluiden niet meer klakkeloos aannemen. Met Snap hebben ze ook weer een ander type belegging erbij gekregen waarmee in ieder geval op de korte termijn forse winst te behalen is.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*