Nutanix kwartaalcijfers en lastige vragen

Nutanix presenteerde afgelopen maandag de cijfers over het afgelopen kwartaal. Daar viel uiteraard het nodig over te zeggen. Beleggers stemden met de voeten, het aandeel verloor bijna 10% in een handelsdag en staat met nu ruim $21 ruim onder de uitgiftekoers van $37 (30 sept 2016).

Het goede nieuws is dat Nutanix heel hard groeit. +62% in vergelijking met een jaar geleden is natuurlijk een indrukwekkende prestatie. Vervelend is alleen dat het verlies met 55% absurd toenam. Het beeld is helemaal extreem als wordt gekeken naar de jaarprognose. In 2016 werd een negatief resultaat van $168 miljoen genoteerd, voor dit jaar gaat men uit van $458 miljoen. De directie maakt zich daar weinig zorgen om, de beoogde jaar omzet van $1 miljard wil men volgend jaar gaan realiseren en met de winstgevendheid komt het dan vanzelf goed.

Dat optimisme is herkenbaar, Pure Storage en Box zijn (in de optiek van analisten) min of meer concurrenten die bijna het zelfde verhaal afsteken. Er is echter wel een opmerkelijk verschil: Nutanix haalt veel meer van de omzet buiten de Amerikaanse markt dan de andere partijen. Het is een van de onderdelen van de business die bij analisten voor de nodige hoofdbrekens zorgt. Het ontbreekt aan inzicht om de bestendigheid van het soort klanten, valuta risico’s en de kosten om die buitenlandse sales te kunnen beoordelen. Alleen al om die reden is niet iedereen te spreken over Nutanix.

En terwijl er in een steeds hoger tempo geld wordt verbrand worden er ook vraagtekens gezet bij de claims van Nutanix: het wil een marktpositie vergelijkbaar met VMWare verwerven. Is dat iets waar de markt behoefte aan heeft?

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*