OCP 2019 – Seagate zet in op dubbele actuators

OCP summits worden in toemende mate door fabrikanten gebruikt om nieuwe producten aan te kondigen. Seagate gebruikte de laatste summit om de komst van harde schijven met dubbele actuator bekend te maken.

Elke harde schijf heeft een of meer armen. Daarop zitten de koppen de die schijven “platters” lezen en beschrijven. De armen zijn ondergebracht in een onderdeel dat actuator heet. Daarin zit de besturing voor de individuele armen.

Seagate is van mening dat de huidige techniek voor spinning disk tegen logische grenzen aanloopt. De belangrijkste is dat de toename in opslagcapaciteit bij gelijke techniek leidt tot minder IOPS/TB. De snelheid van 7200RPM verhogen is een theoretische optie, er zijn echter goede redenen waarom het aanbod van dergelijke schijven rapide afneemt.

Nu ook bekend is dat harde schijven op basis van 8 platters in theorie kunnen doorgroeien naar 60TB capaciteit is het volgens Seagate zaak de belangrijkste bottelneck in de schijf onder handen te nemen. Dat is de actuator. De gekozen oplossing is op papier verbluffend simpel. Door het aantal actuators te verdubbelen kan Seagate de lees en schrijf operaties splitsen. De snelheid van de operatie kan daardoor in principe bijna verdubbelen.

Voor de leek lijkt het erop dat 1 fysieke schijf wordt opgedeeld in 2 delen die elk apart kunnen worden aangestuurd. Dat is uiteraard niet geheel correct. Sommige processen, zoals device management voor cache en power, gelden voor het integrale schijf.

Uit de video blijkt ook dat er nog een aantal oplossingen gevonden moet worden eer de schijf door een grote groep enterprises en datacenters zal worden geaccepteerd. Voor SDN toepassingen is de techniek probleemloos inzetbaar, maar systemen gebaseerd op hardware RAIDS hebben moeiten met de onderverdeling van 1 fysieke drive in feitelijk 2 LUNs.

Het zal echter een kwestie van tijd zijn eer ook dat probleem (softwarematig) is opgelost. Pas dan wordt het mogelijk huidige HDD grens die onder de 20TB ligt te doorbreken.

 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*