Of de Samsung 860 QVO een succes zal worden?

Terwijl de marktprijzen en zelfs shipments voor SSD onder druk staan heeft Samsung besloten de eerste serie QLC SSDs – de 860 QVO – te lanceren. Het bedrijf heeft daarvoor niet de primeur. De eerste tests zijn minder positief dan verwacht.

Met QLC wordt het voor de NAND producenten, en daarmee de SSD fabrieken goedkoper te produceren. Dat was op voorhand bekend en de grootste driver QLC naast TLC te gaan voeren. De markt is echter inmiddels flink anders dan verwacht. De prijzen van SSD’s staat onder druk, modellen die nu voor 40% minder over de toonbank gaan als begin van dit jaar zijn geen uitzondering. Daarnaast is de marktgroei flink afgekoeld. De productie is daar niet op ingesteld. Het gevolg is te groot aanbod en een lage vraag. Dat leidt weer tot prijsdruk en daar heeft deze 860 QVO serie extra last van.

De drie tests die beschikbaar zijn zullen niet tot een run op de winkels leiden. De 860 QVO doet het zoals verwacht minder goed dan de beste TLC modellen ( concreet de Samsung Pro modellen). Dat er mainstream TLC zijn deze QVO ook verslaan op performance is minder goed nieuws. Relativerende opmerkingen als dat in gewone omstandigheden de lagere snelheid minder een issue is zal zijn werking missen. Juist bij dit soort onderdelen is het vergelijken van tabellen en scores zo makkelijk en bepalend voor de keuze.

De keuze voor een 860 QVO model is niet alleen om de minder prestaties weinig waarschijnlijk. De garantie is 3 jaar, waar voor andere modellen 5 jaar wordt geboden. Ook het maximale schrijfcapaciteit ligt fors (tot 40%) lager. De opmerking van Anandtech

“QLC NAND is fundamentally about sacrificing quality for quantity“

heeft wat dat betreft geen verdere uitleg meer nodig.

De prijs van de eerste serie QVO zal niet leiden tot een grote overstap van TLC of zelfs conventionele HDDs. Het prijsverschil met schijven die op punten beter scoren is daarvoor te gering. Dat de testers alle drie de Samsung quote overnemen dat QLC de definitieve aanval op de HDD zal inzetten is daarom ook niet relevant. Zelfs bij een halvering van de 860 QVO verkoopprijzen blijven ze tot drie keer duurder per GB dan spinning discs.

Het antwoord op de vraag hoe de 860 QVO een overweldigend succes kan worden kan op dit moment voor de huidige modellen niet beantwoord worden.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*