Omzet AFA systemen voor het eerst hoger dan HDD, maar dat valt amper op

De afgelopen dagen is er enige ophef geweest over een artikel op The Register. De Britse website maakt melding van minder marktaandeel voor zowel HPE als Pure Storage. Dat nieuws heeft voor de nodige reacties geleid en daardoor de aandacht afgeleid van de bredere boodschap.

The Reg baseert zich op interpretaties van IDC cijfers door derden. Daar is niets mis mee, maar waarschijnlijk is wel voor degene gekozen die voor de hoogste clickbait zou zorgen. Dat HPE onder druk staat is in lijn met eerdere meldingen van The Reg. Dat andermaal bevestigd zien heeft nieuwswaarde, maar echt sensationeel is het nog niet. Dat geldt ook enigszins voor Pure Storage. De koers daarvan (strategie en aandeel) is op The Reg vaker voorzien van de nodige kritiek.

Veel belangrijker zou kunnen zijn, hoewel daar niet een of twee bekende merken aan te koppelen zijn, dat de omzet in de sector nog steeds flink groeit. Daardoor is vorig kwartaal schijnbaar een omslagpunt bereikt dat best belangrijk is. Voor het eerst is de omzet van AFA systemen namelijk die van spinning disks gepaseerd. Hybride oplossingen gelden als afzonderlijke categorie.

Hoewel omzet niets zegt over aantallen is uit de overzichten wel af te leiden dat meer merken dan alleen Pure en HPE een stap terug hebben moeten zetten. De schijnbare winnaar zou EMC zijn. Er is echter ook op een andere manier naar de cijfers te kijken: de indeling maar series per merk geeft aan dat het aanbod van de grotere spelers breed is en dat interne concurrentie niet kan worden uitgesloten.

Dat zowel IDC als The Reg zo te zien geen aandacht besteden aan de categorie “others”, die goed zou zijn voor 7,5% van de omzet, is een serieuze tekortkoming die te vaak voorkomt. Daarmee worden niet alleen producten maar ook complete landen te kort gedaan.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*