Omzet of aantallen?

Verschillende online titels hebben de afgelopen dagen gewezen op recent onderzoek van Gartner. Daaruit zou blijken dat Dell EMC naar omzet gerekend 2018 met een plus heeft afgesloten en dat de koppositie verder is versterkt. Het is echter niet meer dan een manier om naar de cijfers te kijken. De andere kant wordt opvallend weinig belicht.

Ranking van hardwarefabrikanten is een exercitie die elk analistenbureau doorvoert. Ze doen dat om de markt te begrijpen, de eigen kennis op te schroeven en aandacht op zich te vestigen. Om die reden zijn Gartner en Co ook sturend in de weergave van de overzichten. Ze wijzen vooral op de omzet in US$ uitgedrukt. Waarschijnlijk wordt dat gerechtvaardigd door de aanname dat de geldwaarde universeel is en makkelijker te controleren is. De meest fabrikanten van hardware zijn immers beursgenoteerd en daarmee verplicht de omzetten te melden.

Deze manier van weergeven heeft echter een bekende, maar massaal genegeerde, tekortkoming. De prijs van – in dit geval – servers zegt niets over het marktaandeel naar inzet. Een fabrikant met dure servers kan een grote omzet hebben en een aanzienlijk geringer aandeel gerekend naar aantallen servers in de racks in de datacenters.

Dat is ook nu weer evident het geval. Gartner stelt voorop dat het Dell EMC omzetaandeel op jaarbasis met 0.8 procentpunten is toegenomen tot 20,2%. Als alleen dat cijfers wordt aangehouden moet de conclusie zijn dat Dell EMC goed is voor 1 op de 5 servers ter wereld. De shipment cijfers laten een ander beeld zien. In een jaar tijd is Dell EMC 1,6 procentpunten verloren. 16,7% van de verscheepte servers heeft een Dell EMC logo (of is white labeled). Wat Gartner niet benoemd is de reden voor de hogere omzet. Dat heeft namelijk weinig te maken met de aantallen en veel meer met de hogere inkoopprijs voor bepaalde componenten, de CPUs in het bijzonder.

Het is niet alleen verstandig maar ook nodig de shipmentcijfers mee te nemen in elke ranking. Daarmee kan de lezer (inkoper, beslisser) een betere afweging maken van wat belangrijke aanbieders zijn. Iedereen die dat doet – dus naar aantallen in plaats van omzet kijkt – ziet dat het aantal Dell EMC en HPE servers afneemt. Inmiddels is 49,6% van de shipments (een plus van 2,8 procentpunten op jaarbasis) afkomstig van fabrikanten uit de categorie “others” Die leveren enorme aantallen tegen prijzen die wezenlijk lager zijn dan de bekende spelers. De marktontwikkelingen voor servers is dynamischer en interessanter dan de blik op een kolom met US$ bedragen doet vermoeden.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*