Onderschat niet de impact van de aan Micron opgelegde straf

Begin deze maand werd bekend dat Micron in de VRC een rechtszaak aangespannen door United Microelectronics Corporation (UMC) heeft verloren. De meeste aandacht ging uit naar de boete die is opgelegd nu voor de rechter duidelijk is dat Micron een UMC patent heeft gebruikt.

De boete van $40 miljoen is een voorschot, maar het bedrag zal weinig indruk maken op Micron. Minder aangenaam voor Micron is het geeiste en toegekende handelsverbod. Alle Crucial producten en een deel van de eigen markt goederen mag niet meer worden verhandeld  (“offering to sell, and selling in the PRC 26 DRAM and NAND-related items, including certain solid-state hard drives (SSD) and memory sticks in China”). Verder is een fabriek gesommeerd alle activiteiten te staken en het verkoopkantoor in Shanghai dient de deuren te sluiten

De koersval van 9% die Micron op de dag dat het vonnis bekend werd is nog mild. De VRC is namelijk goed voor 50% van de omzet van het concern. Vanzelfsprekend heeft Micron de aandeelhouders en pers al voorgehouden hoger beroep aan te tekenen en het merkte ook op dat het vonnis nog niet is bekrachtigd. Los van deze communicatie om de impact minder zwaar te doen lijken heeft het echter weinig te bieden. De helft van de wereldwijde omzet en een marktaandeel van +20% op de Chinese markt staat op het spel.

Ook deze ontwikkeling kan niet los worden gezien van de handelsstrijd die de VS met alle landen, dus ook de VRC voert. De manier waarop de VRC in dit conflict terugslaat raakt de IT sector en vooral storage en chipsfabrikanten hard. Niet voor niets durft Trendforce te verklaren dat alleen al door deze laatste actie de “Global Memory Market Is Very Likely to See Reshuffle”.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*