Ook koude opslag moet veilig

Maandag maakte DigiTimes melding van nieuwe Fujitsu storage producten op de Taiwanese markt. Het gaat daarbij om een breed aanbod voor zowel enterprises als het MKB segment. In het artikel wordt een opvallende quote van Makoto Fukuda, head of Global Enterprise System Business Unit weergegeven.

Fukuda claimt dat enterprises terugkeren naar on-premise data opslag. Data in de cloud zou vanwege veiligheidszorgen steeds minder een logische keuze zijn. Dat hij daarbij een onderscheid maakt tussen koude data, wat wel in de cloud kan blijven en warme data is vreemd. Hij ziet die warme data terug naar de on-premise omgevingen gaan en hoopt uiteraard dat het daar zoveel mogelijk wordt opgeslagen op Fujitsu systemen.

Wat niet logisch is aan deze bewering is de suggestie dat bij koude data minder veiligheidszorgen spelen dan voor warme data. Als er al verschil is tussen de twee dan heeft dat meer te maken met de manier waarop het is opgeslagen – trefwoord: encryptie – dan het type data. Ook aan koude opslag moeten veiligheidseisen worden gesteld. Gelukkig is de meeste software in staat ook de koude opslag te encrypten en weten aanbieders van dergelijke faciliteiten dat de gebruikers daarmee geholpen zijn.

De opmerking van Fukuda over het verschil in opslag kan wat dat betreft snel vergeten worden. Wat rest is de trend die hij waarneemt en waarvan de bron niet valt te achterhalen.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*