Op naar de 20 TB

Met slechts drie fabrikanten van HDD’s is met makkelijk de trends bij te houden. De drie hebben er ook alle belang bij producten te ontwikkelen die voor de hele markt interessant zijn. Standaardisatie betekent ook dat de duur van een technische primeur, bijvoorbeeld de capaciteit, van korte tijd is.

Trends

Het aantal trends bij HDD’s is beperkt. Helium is voor grote capaciteiten inmiddels een standaard, de grens van 14TB schijven is ook al lang geslecht. Wat nu staat te gebeuren is het doorbreken van de 16TB grens. Daarvoor is een andere techniek nodig. De vraag of HAMR, MAMR, TDMR of SMR de nieuwe standaard voor een deel van de portfolio’s gaat worden is nog niet te beantwoorden. De komst van nieuwe materialen voor de platters kan daar een bepalende rol spelen.

Portfolio’s

Wat we wel zien is dat de portfolio’s worden gereduceerd. Toshiba is nog de enige met een 2,5” assortiment. Western Digital heeft daar al flink het mes in gezet. In het midden van de portfolio’s lijkt er vooralsnog genoeg aanbod van HDD’s met capaciteiten tussen de 4TB en 12TB. Prijstechnisch zijn de 4TB tot 8TB modellen ook nog steeds erg aantrekkelijk. De grotere schijven zijn per TB goedkoper, maar de aanschafprijs speelt daar een rol.

Ondanks de hogere eindprijs zal elk van de fabrikanten de productie aanpassen. Capaciteiten van 16TB en meer zijn inmiddels al leverbaar, de volgende stap wordt voorzichtig gezet. Het traject van samples maken, uitzetten en analyseren zal de nodige tijd in beslag nemen. De verwachting is dat schijven van 18TB en 20TB per half 2020 leverbaar zijn.

Tegen die tijd wordt ook duidelijk welke technologie voor dergelijke capaciteiten de beste performance levert. Tot dan moeten we het van blogposts zoals die van Dropbox hebben om een beeld te kunnen krijgen van de nieuwe technologie, maar dan ingezet in een specifieke omgeving.

Share

Comments are closed.