Open-Channel SSD op FMS2018

De afgelopen dagen is diverse keren gewezen op productlanceringen die tijdens de FMS zijn gedaan. Dat was een belangrijke reden dit event te volgens. Er zijn echter ook veel technische talks gehouden. Een daarvan wordt nu benoemd, dat is Open-Channel SSD.

Bij zowel de voorgaande FMS als OCP bijeenkomsten is gewezen op de noodzaak beter te kijken naar storage. Met name bij flash storage (SSDs) is er sprake van bottlenecks die optimale performance in de weg staan. De belangrijkste bottleneck lijkt te zijn de werking van een SSD zoals opgelegd door de combinatie van controller en firmware. Ohet was dan ook niet zonder reden dat een bedirjf als Marvell op de FMS met een controller kwam die moet zorgen voor een striktere scheiding tussen compute en storage.

Reeds in 2017 is tijdens de OCP summit gewezen op de mogelijkheid SSDs dommer te maken en de intelligentie die nu in controller en vooral firmware zit over te laten aan generieke drivers. Dat heeft geleid tot een project binnen het OCP, Denali. Tijdens de FMS2018 is een update gegeven over het project (PDF).

Inmiddels is Denali geen theorie meer of een project dat alleen door het team van Azure wordt ondersteund. Duidelijk is geworden dat Alibaba het concept omarmt en in productie omgevingen gebruikt. De Duitse IT titel Heise besteedde er afgelopen week aandacht aan, waarbij de oplossing van Shannon Systems. producent die Alibaba van de OC SSDs voorziet werd beschreven. Daarbij moet worden opgemerkt dat de OC SSDs benadering ruimte laat voor meerdere oplossingen.

OC SSD zal niet alleen een onderwerp zijn dat op de komende OCP Summit in Amsterdam op de agenda staat. Gelet op de impact die het heeft op de manier waarop flash storage kan worden geoptimaliseerd zal het op redelijke termijn zijn intrede kunnen gaan doen in de zakelijke markt. Voor SoHo en enduser omgevingen is het vooralsnog weinig relevant.

Voor meer informatie over de voordelen van Open-Channel SSD is onderstaande YouTube bijdrage een goed startpunt.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*