Opmerkelijk stap van Western Digital in strijd om Toshiba

Dat het zwaar aangeslagen Toshiba door de verkoop van de chipproductie hoopt te kunnen overleven is inmiddels overal bekend. Het bedrijf heeft in negen maanden een verlies van ¥ 552,41 miljard ($ 4,9 miljard) gemaakt en heeft dat cijfer na vertragingen en zonder handtekening van de accountants bekend gemaakt.

Er is dus echt veel aan de hand daar, dat verklaart mede de toegenomen inspanning achter de schermen van de Japanse overheid dit drama in wording voortijdig tot een goed einde te brengen. Daarvoor zijn kapitaalkrachtige partners nodig die ook nog eens bereid moeten zijn een vriendelijk bod uit te brengen. De politieke lading die bij deze bepaling meeweegt is enorm, Tokyo wil onder geen beding de kennis in handen van de VRC laten vallen.

In dit schaakspel heeft Western Digital nu de stap genomen een open brief te schrijven aan de Nikkei en daarmee de BV Japan. CEO Steve Milligan maakt hierin duidelijk geen voorstander te zijn van verplichte verkoop van de chip faciliteiten. Hij pleit nadrukkelijk voor financiering in plaats van verkoop. De reden daarvoor maakt hij ook duidelijk: WD werkt op tal van fronten samen met Toshiba. Zelfs de overname van SanDisk door WD draagt deels de handtekening van Toshiba en heeft geleid tot een deal in 2015 ter waarde van $15 miljard.

Milligan zegt het nog net niet, maar de huidige situatie bij Toshiba heeft er voor gezorgd dat bij WD de stormbal is gehesen. Het illustreert hoe nauw verweven de IT sector inmiddels is.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*