Over nutteloze data toename

De ICT sector hanteert al meerdere jaren de term “data lakes”. Dat wordt vaak gedaan om aan te geven dat er steeds meer data wordt bewaard met als doel er later wat mee te gaan doen. Die definitie is omstreden, maar iedereen kan zich er wat bij voorstellen. De sector baseert zich daarbij op rapportages die wijzen op een steeds verdere behoefte aan opslagcapaciteit.

Opslagcapaciteit is te vertalen naar TB of meer. Als daar een waarde aan wordt gekoppeld, zoals +50%, begrijpt echt iedereen wat er ongeveer aan de hand is. Wat ook vaak wordt genoemd zijn twee soorten data die voor de toename verantwoordelijk zijn: video en presentaties. Met de komst van steeds beter breedband verbindingen, fixed en mobiel, is het sturen en opslaan van video materiaal erg makkelijk geworden. Dat geldt ook voor presentaties. Hoewel een simpele zwart, wit Powerpoint nog steeds zeer effectief kan zijn, geven de meesten tegenwoordig de voorkeur aan kleurrijke versies die vooral op vallen door de omvang.

Veritas heeft eind vorig jaar een rapport uitgebracht waar het met veel illustraties uiteenzet hoe de aard van data verandert en waarom dat leidt tot steeds grotere bestanden. Het is een waardevolle uiteenzetting die helpt meerdere vragen te beantwoorden.

Er is echter ook een punt dat Veritas noemt en dat vaak onderbelicht blijft in de beschrijving van data. Los van de vraag hoe het is opgeslagen ziet men dat 33% van de data 3 jaar lang niet is “gemodificeerd” en 9% zelfs de laatste 7 jaar niet. Het gaat hierbij niet om gearchiveerde data, want daarvoor worden andere tools en waarschijnlijk media gebruikt. Veritas lijkt dus te constateren dat de toename van data mede komt omdat er te weinig wordt weggegooid. Data die wel wordt opgeslagen maar niet gebruikt is nutteloze data.

Dat klinkt als een open deur en dat is het ook. Het is echter wel een van de weinige keren dat daaraan cijfers worden gekoppeld.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*