Overaanbod nekt de markt

Drie berichten rond dit weekend onderschrijven de stelling dat de markt voor componenten, waaronder geheugenchips, en de eindproducten (zoals SSDs) op dit moment zwaar onder druk staat omdat het aanbod te groot is voor de vraag.

The Reg voorspelt afgelopen vrijdag dat Western Digital met slechts cijfers gaat komen. Het bericht leunt, zoals zo vaak, zwaar op de mening van Well’s Fargo. Deze keer is de volgende quote relevant: “”We’ve clearly misjudged the severity of the downturn in NAND.” Die daling zorgt voor lagere prijzen van SSDs.

Verder lijkt WD problemen te hebben met de gewone HDDs. Die slaan in de enterprise markt minder aan. De shipments zouden “slechts” 8% op jaar basis zijn toegenomen. The Reg verbindt aan dat cijfer de conclusie dat dit marktsegment voor WD een probleem is. Een andere verklaring, en die geeft het niet, is dat de vraag van deze sector minder hard groeit dan gehoopt.

Die laatste verklaring wordt door Trendforce plausibeler. De onderzoekers geven namelijk als verklaring voor de eerder inschatting van een prijsdaling voor DRAM met 20% voor het huidig kwartaal dat de voorraden te hoog zijn. Men schrijft dat als gevolg van een zwakke vraag en de handelsstrijd tussen de VS en de VRC sprake is van conservative demand.

Dat punt van de zwakke vraag komt ook op een andere plek duidelijk naar voren in een artikel van Digitimes over de staat van de Chinese LED fabrikanten. LED is verlichting, waarbij elektronica componenten worden toegepast om de dimbaar of op afstand bedienbaar te maken (de zg smart bulbs). Het is volgens alle berichten booming sector, omdat wereldwijd de gewone gloeilamp wordt vervangen voor LED. Het is ook een sector die meer levert dan de lampen, de besturingseenheden zowel hardware als software maken ook deel vna het portfolio uit.

De sector heeft echter vooralsnog een grote uitdaging. De bezettingsgraad van de productie is de afgelopen maanden teruggevallen naar 50%. De onverkochte voorraden zouden een waarde van omgerekend $870 miljoen vertegenwoordigen. Wat hier aan de hand is heet volgens Digitimes “oversupply”.

De berichten laten maar een conclusie toe: er is sprake van overaanbod op meerdere markten. De prijsval voor DRAM en NAND moet dus in bredere context worden gezien. Er kan verder van worden uitgegaan dat ook voor andere componenten of eindproducten vergelijkbare prijsdalingen onvermijdelijk worden, want nog nergens lijkt een nieuwe balans tussen vraag en aanbod te zijn gevonden.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*