Overheid stelt eisen aan Toshiba’s verkoopplannen

Wat al enige tijd in de lucht hing lijkt dat nu via Reuters te worden bevestigd. De voorgenomen verkoop van de chips productie van Toshiba is nu een speelbal van de politiek geworden. Zoals al eerder bij overnames en fusies het geval was is namelijk het argument van de nationale veiligheid op tafel gelegd.

De laatste keer dat dit naar voren kwam was bij de overname van distributeur Ingram Micro door Tianjin Tianhai. Die deal ging uiteindelijk wel door, omdat IM geen producent is. Bij Toshiba is dat wel het geval en het aantal partijen dat mag meebieden op de gedeeltelijke of gehele verkoop van het bedrijfsonderdeel is daarmee in een klap gereduceerd. De ervaring leer namelijk dat alleen maar het noemen van deze extra toetsing voor de nodige reuring in de markt zorgt.

Het is een belangrijke ontwikkeling omdat de hele industrie wederom met de neus op de feiten wordt gedrukt: samenwerking is goed, maar te nauwe samenwerking en structurele kennisoverdracht met een land als de VRC is voor veel regeringen onacceptabel. De impact van deze de stap door Tokio op het gedrag van het nu reeds beperkt aantal aanbieders van chips (de “grondstof” voor talloze producten, waaronder storage appliances) is nog onduidelijk. De markt is aan de aanbiederskant al jaren niet transparant, met als gevolg een herkenbaar periodiek patroon van marktverkrapping en prijsopdrijving bij eindproducten als HDD’s en SSD’s. Dat zal met deze maatregel zeker niet veranderen.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*