Overname CloudEndure is goed signaal

Tussen alle berichten over productlanceringen op de CES was er de afgelopen dagen ook het inmiddels bevestigde nieuws dat AWS CloudEndure gaat overnemen. De nu nog grootste cloud aanbieder zou daarmee een dienst aanschaffen die het zelf niet kan maken of evenaren.

CloudEndure is voor de meesten een onbekend bedrijf. De dienst die het levert is dat echter niet. Met de software van CloudEndure is het mogelijk grote aantallen kort op elkaar volgende kopie├źn van datasets en applicaties te maken. Het biedt door die hoge frequentie meer dan een reguliere back-up dienst of de standaard snapshots die binnen vm omgevingen gangbaar zijn.

De belangstelling voor dit type dienst is er al langere tijd, maar het is nog geen booming business. Dat komt omdat ondernemers en IT afdelingen het verschil tussen 1 snapshot of kopie per dagdeel of 1 per uur niet goed zien. De hoge frequentie biedt meerwaarde die vooralsnog maar een beperkt aantal sectoren en bedrijven aanspreekt. De pers noemt financials als sector die hier wel gebruik van maken. Gezondheidszorg is een andere logische kandidaat. Er valt zelfs het nodige voor te zeggen dat grote e-commerce bedrijven (!) er baat van kunnen hebben. Wat nog niet is genoemd door de pers is het begrip compliancy. Banken en ziekenhuizen moeten 24/7 in control zijn om redenen die iedereen begrijpt. Dan is een dienst zoals CloudEndure die levert noodzakelijk.

Bovenstaande helpt te begrijpen waarom een bedrijf als CloudEndure bestaansrecht heeft. Waarom AWS zelf niet de moeite heeft genomen een vergelijkbare dienst te ontwikkelen blijft gissen. Voor de concurrentie zou de overname overigens goed nieuws zijn. Het helpt een dienst die te snel wordt geclassificeerd als slechts passend voor een klein deel van de markt aan meer bekendheid. Dat is goed omdat die classificatie onjuist is. Sinds WannaCry en consorten zou dat algemeen bekend moeten zijn.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*