Overname Lite-On door Toshiba in context

In de Nederlandse tech pers is vrijdag aandacht besteed aan de voorgenomen overname van Lite-On door Toshiba. De berichtgeving hierover schiet op een aantal belangrijke punten ernstig tekort. Daardoor mist de Nederlandse lezers kennis die nodig is om deze deal in de juiste context te kunnen plaatsen.

Persbericht

het lijkt erop dat de Nederlandse pers zich voor de berichtgeving heeft laten leiden door een enkel persbericht. Dat is van 30 september. Daarin staan de overname en de naamswijziging van Toshiba naar Kioxia Holdings Corporation als wapenfeiten genoemd. Het streven van Kioxia een stevige voet in de SSD markt te krijgen is eveneens vermeld. Die drie punten staan dan ook in elk Nederlands bericht.

Trackrecord

De Nederlandse lezer blijft verstookt van belangrijke kennis over deze deal. Om te beginnen is de deal totaal niet nieuw. In de Zuid Koreaanse en Japanse pers, ook de Engelstalige titels uit die landen, was al op 16 augustus bekend dat de deal er aan zat te komen. Wat in die landen uitgebreid is beschreven is dat Toshiba haast heeft om nu toe te slaan. De belangrijkste reden is dat het bedrijf niet alleen voor een nieuwe naam gaat. Kioxio moet ook een beursnotering krijgen. Daarvoor is het nodig dat Toshiba Memory, zoals het nu nog heet, een herkenbaar en positief trackrecord moet laten zien. Ondanks het feit dat Toshiba Memory de een na grootste NAND bakker is, is het trackrecord een probleem.

Recente verleden

iedere analist zal bij het horen van de naam Toshiba direct teruggrijpen naar het recente verleden. De mega verliezen op de Amerikaanse markt hebben het bedrijf op de rand van het faillissement gebracht. De imagoschade was en is kolossaal. De Japanners willen zo snel mogelijk die zwarte bladzijden uit de geschiedenis verbannen. De naamswijziging en het versneld uitkopen van niet lokale aandeelhouders moeten in die context worden gezien. Het opkopen van andere merken moet ook bijdragen aan een imago waarin de naam Toshiba dusdanig verwatert dat het geen rol meer speelt. Zonder deze achtergrond informatie is de overname van Lite-On niet volledig te begrijpen.

Deals

Waar de Westerse pers deels op wijst is dat Kioxia na de overname van Lite-On een mooie positie heeft als OEM leverancier voor onder andere Dell. De SSD’s die in Dell computers worden gemonteerd zullen daardoor van een andere OEM code voorzien gaan worden. De deal zelf blijft te waardevol om serieus te veranderen.

Een deal van een andere orde waar nog niet het laatste woord over is gezegd is dat Toshiba Memory niet alle aandeelhouders heeft uitgekocht. Zelfs na de naamsverandering is SK Hynix, naast een van de twee grootste concurrenten, nog steeds aandeelhouder.

Share

Comments are closed.