Prijsdaling NAND flash nog niet voorbij?

Dat NAND flash dit jaar fors goedkoper is geworden zal niemand zijn ontgaan. Door overproductie en een vraag die minder sterk groeit dan verwacht zijn de prijzen tot 50% gedaald. De bodem zou echter nog niet bereikt zijn.

Aanbod

Als oorzaak voor de prijsdaling van NAND flash wordt op de eerste plaatst de gestegen productie genoemd. De bestaande faciliteiten die zijn omgebouwd om 3D NAND te kunnen maken zijn inmiddels beschikbaar en de nieuwe fabrieken waren dat al (zie ook link). De bouw gaat echter nog steeds door. Het aanbod lijkt dus niet echt onder controle.

Vraag

Minder wordt er geschreven over de vraagzijde. In de enduser markt is de vraag fors verstoord door de prijsstijgingen van het voorgaande jaar. De duurbetaalde SSD en andere componenten worden daardoor niet extra snel vervangen. Daarbij is de economische levensduur van 3 tot 5 jaar voor dergelijke storage nog niet verstreken. De huidige lage prijzen trekken alleen kopers aan die met te kleine capaciteiten te maken hebben. Die groep, waarbij het gaat omde combinatie van vervangingsvraag en upgrade, is minder groot dan verwacht.

Aan de B2B en datacenter vraagzijde is het een ander verhaal. De laatste groep blijft SSD bijkopen, de eerste groep zit ook niet stil. Het gaat hierbij echter vooral om vaste contracten, daarvan is de omvang bekend. Er moet geconstateerd worden dat daar geen onverwachte vraagstijging door plaatsvindt.

Impact

Dat weten de fabrikanten uiteraard ook. In dat licht moeten de opmerkingen van A-Data ook worden geplaatst. Dat voorspelt een verdere prijsdaling voor 2019. Met andere woorden de bodem is nog niet bereikt. De impact van een dergelijk bericht kan fors zijn. Inkopers voor de grootverbruikers en systeem producenten krijgen een extra reden de onderhandelingen scherper te voeren. Consumenten en bedrijven kunnen besluiten nog iets langer te wachten met een upgrade van de bestaande drives.

Van de andere terreinen waar NAND wordt ingezet zijn ook geen wonderen te verwachten. De markt voor smartphones werkt met lange termijn contracten en ook daar is op veel markten de vraag aan het afvlakken.

(Illustratie: Erpel Wikipedia, CC BY-SA 3.0)

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*