Pure Q4 cijfers zorgen voor discussie

Eind vorige week maakte Pure Storage nabeurs de cijfers over Q4 bekend. De timing was niet optimaal. De dreiging van een handelsoorlog drong net overal door en de cijfers van Box waren fors tegengevallen. Pure Storage pareerde dat door de $1 miljard omzet barrière te doorbreken. Hielp dat?

Concurrentie

Er lijkt geen verschil van mening te zijn over de omzetgroei. Die is in een jaar met 48% toegenomen, wat een mooie score is. Eensgezindheid is er ook bij de verklaringen voor deze groei. Pure is op tijd gekomen met een AFA focussed aanbod en heeft een goede footrpint in bepaalde sectoren opgebouwd. Daarbij is het geholpen door de oude garde, met HPE voorop heeft die te laat de bedreiging van AFA ingezien. Daardoor groeit HPE (inclusief Nimble) bij AFA “slechts” 16%. Als er wordt gekeken naar de marktaandelen is Pure samen met NetApp de enige groeier, de rest verliest marktaandeel.

Winst?

Omzetgroei en marktaandeel zijn dus goed nieuws bij Pure. Het resultaat in de vorm van winst is dat echter niet. Het bedrijf maakt 18 maanden na de beursgang nog steeds verlies. Met $11 miljoen was het verlies het 4e kwartaal kleiner dan ooit, maar het doet de gerapporteerde kwartaalomzetgroei naar $338 miljoen wel verbleken. De kosten zijn gewoon nog steeds te hoog en veel wijst er op dat er omzet wordt gekocht, wat vreemd overkomt.

Helemaal vreemd is de toename van de liquide middelen. Het bedrijf is trots over de ruim $918 miljoen die het op de bank heeft staan, maar daar trapt niemand in. De toename is uitsluitend te danken aan een nieuwe lening van $509 miljoen. Zonder dat was het tempo van geld verbranden dusdanig zichtbaar geweest dat het aandeel nabeurs nog lager was gewaardeerd.

Verlies

Nog lager, want na publicatie verloor het aandeel 8,3% van de waarde. Dat is een voorbeurs verlies, want op het moment was geen handel mogelijk. Vrijdag werd een groot deel van het verlies goedgemaakt. De cijfers waren toen door iedereen bestudeerd en de eerste neerwaartse bijstellingen van positief naar neutraal waren uitgegeven. Uit die bijstellingen en de discussies wordt een ding duidelijk. Er zijn te veel vragen over de kansen voor Pure een echte over de langere termijn winstgevende business te bouwen. De uitstroom van cash en de absurd hoge management vergoedingen ($250 miljoen voor “stock payments”) zijn daarmee niet te rijmen.

Bij ongewijzigd beleid zal het moment dat grote klanten de financiële basis als een risico gaan inschatten niet lang meer op zich laten wachten.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*