Pure Storage kwartaalcijfers in perspectief

Op 20 november publiceerde Pure Storage de cijfers over het afgelopen kwartaal. In een onrustige markt waar de koersen van alle sectoren onder druk staan leek het even alsof de groei in klanten en omzet grote indruk maakte. Bij nadere bestudering van de cijfers en vanwege het negatieve beurssentiment ging het uiteindelijk toch nog fout voor het aandeel PSTG.

Nabeurs en voorafgaand aan de bekendmaking van de kwartaalcijfers was de koers van PSTG al aardig opgelopen. Er waren dus partijen die uitgingen van goed nieuws. De volgende dag werden die niet teleurgesteld. Pure Storage kan 34% meer omzet melden dan een jaar geleden en dat is meer dan de markt verwacht had. Die groei is op te splitsen in verkoop (+31%) en abonnementen (+48%). Dat zijn zonder meer goede cijfers.

Het bedrijf verkoopt primair op AFA gebaseerde hardware, al wil het de aantallen niet prijsgeven. Hardware zal in de nabije toekomst anders worden gepositioneerd omdat de klanten meer hybride oplossingen willen inzetten. De consequentie daarvan is dat stand alone oplossingen die Pure Storage nu levert integreerbaar moeten zijn met een IT architectuur die gebaseerd is op on-premise hardware en uiteenlopende off-premise cloud infra. Het maken van die aanpassing zal grote impact hebben. Pure Storage zal daarvoor andere en nieuwe kennis moeten aantrekken.

Kennis, lees personeel, is echter een van de grotere problemen van Pure Storage. In een jaar tijd is er +30% personeel bijgekomen. Dat grotere team slaagt er niet in de footprint van Pure Storage wezenlijk te veranderen. 71% van de omzet is volgens The Reg afkomstig uit de VS. Uiteraard is dat een grote markt, maar het is ook een markt waar iedere speler aanwezig is en de concurrentie heftig. Dat de omzetverdeling per regio niet in de kwartaalpublicaties staat weergegeven is daarbij opvallend.

Het blijft uit de presentatie van de kwartaalcijfers onduidelijk waarom het bedrijf niet meer inspanningen verricht op andere markten. Tegelijk is er een cijfer dat deels het antwoord geeft. Pure Storage is nog steeds verliesgevend. $28,1 miljoen het afgelopen kwartaal op een omzet van $372 miljoen.

De rode cijfers maakten uiteindelijk toch meer indruk dan de toegenomen omzet en het opkrikken van de Q4 verwachtingen. Het algemene beurssentiment zal ook een rol hebben gespeeld. Het aandeel PSTG tikte op 20 november kortstondig de $18,54 aan, het verliet de beursvloer met $17.60. Op 5 oktober 2015 ging het aandeel naar de beurs met een prijskaartje van $17,00.

Pure Storage is duidelijk niet de rots in de branding voor beleggers. Het afnemende handelsvolume is ook een indicatie dat storage niet meer top of mind is, vooral storage door nieuwkomers wel te verstaan.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*