Q4 2018 voor storage is zo anders

Vorig jaar rond deze tijd was er een grote hoeveelheid storage nieuws. Toshiba worstelde met het afstoten van de chipsproductie, een aantal beursfondsen zorgde om andere redenen voor nieuws. De prijzen voor MLC en TLC SSDs was nog hoog en men zocht eerste indicaties voor een neerwaartse prijscurve. Eind 2018 ziet de markt er totaal anders uit.

Eind 2018 moet worden vastgesteld dat storage definitief niet meer tot de lievelingsfondsen van professionele beleggers en VC’s behoort. Zelfs zonder de koersdaling die alle fondsen treft, is duidelijk dat voor de grootste groei en ook speculatie storage niet meer bovenaan de lijst staat. De koersen vna heel veel fondsen zijn na twee korte rallies eerder dit jaar terug naar een begin 2018 stand of zelfs nog verder terug in de tijd.

De lage koersen dienen echter niet te worden opgevat als een signaal voor malaise in de sector. De vraag naar storage blijft immers stijgen. Wat veel meer het geval lijkt te zijn is dat een deel van de markt te hooggespannen verwachtingen heeft, of heeft gehad. 2018 is bijvoorbeeld het jaar geweest dat de samenwerking tussen Micron en Intel voor 3D Xpoint memory werd opgezegd. Een product dat op de tekenplank veelbelovend lijkt. In de praktijk vallen de prestaties tegen en nog belangrijker: er is geen omvangrijke marktvraag.

Dat laatste, is de rode draad door bijna alle storage verhalen van het afgelopen jaar. Fabrikanten hebben de vraagontwikkeling op tal van punten verkeerd ingeschat. Het gevolg is dat de vraag naar TLC en binnenkort QLC SSD storage alleen door fors lagere prijzen overeind kan worden gehouden. Dat is nu nog niet te zien in de marges die producenten melden, maar dat wordt volgend jaar anders. Hierbij hoort wel de kanttekening dat een marge van +50% in plaats van +60% nog altijd zeer gezond is. Het punt is echter dat die marges mede bepaald worden door de vraag en juist die staat om meer dan een reden onder druk.

Of het nu gaat om componenten of totale systemen. Wie de presentaties en meldingen naast elkaar legt ziet dat de markt echt in een andere fase is beland. Explosieve groei is niet meer aan de orde. De stijgende lijn is aan het afvlakken. Dat komt omdat op veel plekken de hoogstnoodzakelijk investeringen in moderne storage ter vervanging van oudere systemen is afgerond. Wat er nu vooral wordt aangeschaft zijn aanvulling om de groei te kunnen bijbenen.

Wat ook een rol speelt, en waarvan de impact nog steeds lastig in te schatten valt, is de handelsoorlog tussen de USA en de VRC. Berichten over fabrieken die sluiten en verhuizen zijn met name de in Taiwanese pers te lezen. In hoeverre dat leidt tot lagere vraag is niet duidelijk. Het kan zijn dat in de VRC het afkoelen van de economie in combinatie met handelsoorlog voert tot vraagkrimp voor storageproducten. De indicaties zijn er wel, maar op dit moment is het aantal bronnen nog te beperkt. Dit alles verklaart waarom Q4 2018 er zo anders uitziet dan Q4 2017.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*