QLC voor wie en wanneer?

Iets meer dan een maand geleden verschenen de eerste berichten over het verschepen van SSDs voorzien van QLC. Micron was weliswaar eerder met het bekendmaken van de techniek en roadmap, maar het duurde tot eind juli eer de grote spelers de concrete producten aan de pers konden tonen.

De eerste samples zijn verspreid en de pers heeft ook al de eerste modellen QLC SSDs kunnen testen. De eindproducten lijken te gaan worden aangeboden aan zakelijke gebruikers en consumenten. Die laatste groep is logisch, omdat QLC vooralsnog minder geschikt zou zijn voor langdurige zware belasting. In dat opzicht was het ook opmerkelijk dat marktleider Samsung juist koos QLC producten voor de businessline aan te kondigen.

QLC maakt meer storage mogelijk en dat tegen een lagere prijs. Dat de performance onder zware belasting minder is dan de professionele TLC SSDs is echter wel een streep door de rekening van iedereen die hoopte dat daarmee de SSD opmars in datacenters en andere puur zakelijke omgevingen een extra boost zou krijgen. Sterker nog op dit moment is het amper duidelijk welke vendor van AFA of hybride arrays QLC inzet en dat terwijl het een ontwikkeling is die gelinkt is aan de vraag van hyperscalers.

De melding van Intel dat het inmiddels de productie van QLC SSDs voor datacenter heeft gestart is daarom opvallend. Men zou verwachten dat daardoor, en het feit dat Samsung die markt ook claimt te bedienen, de array vendoren allemaal met vooraankondigingen komen.

We kijken uit naar de meldingen dat er AFAs met QLC onder de motorkap beschikbaar komen en zijn benieuwd met welke oplossingen vendoren de performance van een array met QLC SSDs op het niveau van een op TLC gebaseerd model krijgen.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*