Quantum tape en Veeam – een bijzondere combinatie

Tape wordt al jaren beschouwd als een robuust en gunstig medium voor het opslaan van koude data. De komst van cloud heeft daar op zich weinig aan veranderd. Wel is het zo dat hierdoor de belangstelling voor tape als proven technology is afgenomen. Ook daarom is de stap van Quantum om tape appliances geschikt te maken voor Veaam omgevingen interessant en logisch tegelijk.

Tot op heden wordt als er wordt gesproken over BCM en DR maatregelen standaard gekeken naar de 3-2-1 regel. Meerdere datasets op meerdere locaties en soorten media. De komst van cloud heeft er toe geleid dat zowel vendoren van hardware als de cloud diensten zelf en de klanten de 3-2-1 regel anders zijn gaan interpreteren. Door gebruik te maken van de cloud via verschillende zones of datacenters zou de spreiding van de data gewaarborgd zijn. Tegelijkertijd is het synchroniseren van die datasets ook een stuk makkelijker als alles via de cloud kan worden benaderd.

De snelheid van kunnen dupliceren en synchroniseren heeft echter ook een nadeel, want daardoor is de kans op besmetting of het werken met corrupte (deel) datasets toegenomen. Data die echt offline wordt bewaard is, los van alle archief en compliance voorschriften, in tijden van malware nog steeds onmisbaar. De beste methode data offline te bewaren is daarbij tape.

Het is daarom een interessante en logische stap dat Quantum, als een van de grotere aanbieders van tape appliances nu het aanbod aanpast met de Scalar i3 om het Veeam software overweg te kunnen. Veeam klanten kunnen via de bestaande tooling rechtstreeks de nieuwste Quantum tapemachines aanspreken. Tot dit moment moet een Veeam backup via derde hardware en software naar een Quantum tape appliance worden weggeschreven. Door het weghalen van die tussenlaag wordt het schedulen van taken eenvoudiger en de snelheid neemt toe. De Quantum machines die direct door Veeam kunnen worden aangesproken zijn dan ook meer dan slechts een tape robot met eigen OS. De Scalar i3 serie draait op Windows server 2016.

De propositie draait om het veilig offline opslaan van tapes om daarmee de risico’s van malware te minimaliseren. Wat daarvoor nodig is is dat de tapes die via Veeam worden beschreven uiteindelijk offline worden gehaald. Uit de documentatie wordt niet duidelijk of dat een manuele handeling is of dat ook dat via de Scalar i3 kan worden gedaan. Desondanks is het aanbod een voortuitgang, dat komt dan met name omdat een aantal tussenlagen is geëlimineerd wat elke BCM of DR policy ten goede komt.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*