Seagate kwartaalcijfers beter ontvangen

Traditiegetrouw brengt Seagate de kwartaalcijfers (pdf) een week later op de markt dan WDC. Dat was deze keer ook het geval. Wat eveneens vaker voorkomt is dat de beurs de WDC en Seagate prestaties verschillend beoordeeld. Een afstraffing zoals WDC kreeg bleef Seagate eerder deze week bespaard.

Seagate is kleiner dan WDC en heeft naast storage ook al geruime tijd wat andere business in het portfolio. Het is weliswaar verleidelijk de twee met elkaar te vergelijken, maar zonder risico’s is dat niet. Wat wel kan is de omzetcijfers naast elkaar leggen. Daaruit blijkt dat Seagate het afgelopen twee kwartalen ongeveer dezelfde omzet ($2,8 mrd) heeft heeft gedraaid. WDC laat een opgaande lijn zien, maar lijkt ook weer meer last te hebben van “seizoensinvloeden”.

In vergelijking met het voorgaande jaar heeft Seagate echter wel een opgaande lijn te pakken en in tegenstelling tot WDC durft het ook een groei (~5%) voor het komend kwartaal te noemen. De beurs heeft dat in ieder geval weten te waarderen. Dat geldt ook voor beperktere aandeel inkoopprogramma.

Seagate rapporteert dat het het afgelopen jaar 29% meer storage capaciteit heeft verscheept. De gemiddelde omvang per verscheepte schijf is met 38% toegenomen. Dat laatste is weer een bewijs dat er steeds grotere schijven in omloop zijn.

Verder meldt het nog een bruto marge van 30,1% over het afgelopen jaar. Het is een nette marge, maar laat ook duidelijk zien wat de verschillen zijn tussen een producent die vooral HDDs levert en een bedrijf als Micron dat flash als core business heeft. De marge van Micron was over 2017 +60%. De marge van WDC (dat ook de nodige flash producten levert) was per Q4-2017 ~38%.

Het is opvallend dat het aandeel Seagate met een lagere marge dan de directe concurrent en een minder hard stijgende omzet beter door de beurs wordt gewaardeerd. Het verliet de beursvloer met de verwaarloosbare min van 0.11% Als oorzaken voor deze positieve waardering worden het meest genoemd de geringe inkoopprogramma’s en de minder complexe bedrijfs- en portfoliostructuur.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*