Seagate over de HDD vraaguitval

Harde schijven zijn de kanaries in de kolenmijn

Eerder deze week is op Storage Nieuws geschreven over de kwartaalcijfers van WDC en Seagate. Beide bedrijven geven aan dat de vraag naar storage componenten en eindproducten onder druk staat en dat daarop moet worden gereageerd. Seagate heeft daar tijdens de call met analisten uitgebreid stil gestaan bij de oorzaken.

Het transcript van die call is al door The Register doorgenomen. De belangrijkste punten die te maken hebben met de tegenvallende vraag heeft het ook overgenomen. Volgens Seagate worden de problemen op dit moment vooral veroorzaakt door de hyperscalers. De schijvenfabrikant stelt dat die genoeg schijven op voorraad hebben om nieuwe kooprondes te kunnen uitstellen. De duur van die kooppauze wordt ingeschat op 3 kwartalen, waarvan het eerste nu achter de rug is.

De kooppauze zorgt ervoor dat de vraag naar de nieuwste generatie 12TB en grotere schijven achterblijft. Dat heeft impact op de productie en kan de lancering van nog grotere (met name de 16TB modellen) vertragen.

Een tweede oorzaak die Seagate noemt is te vertalen met “hand op de knip” op de Chinese markt. Dat lijkt te hinten op meer dan de datacenters in de VRC.

Wat Seagate niet aangeeft en waar The Reg ook over zwijgt zijn de achterliggende oorzaken. De grote voorraad bij hyperscalers, die overigens in de call niet verder wordt uitgelegd, moet een oorzaak hebben. Als er sprake is van afvlakkende groei kan dat duiden op drie ontwikkelingen:

  • cloud as such komt in een nieuwe fase omdat zowel de pioniers als mainstream al bediend worden;
  • er is een nieuw soort concurrentie;
  • de gebruikers halen workloads en data terug uit de cloud.

De kans is groot dat hier niet sprake is van een enkele oorzaak maar een combinatie. Per land of werelddeel zal de verhouding ook nog eens kunnen verschillen. Dat maakt het nog belangrijker te begrijpen wat er nu echt aan de hand is. Wat dat betreft zijn de signalen die Seagate afgeeft te belangrijk om genegeerd te worden. Harde schijven zijn wat dat betreft de kanaries in de kolenmijn.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*