Seagate weerstaat de storm maar is onvergelijkbaar

Seagate komt traditiegetrouw enkele dagen na WDC met de kwartaalcijfers. Dat was ook afgelopen week het geval. Gezien de heftige negatieve reacties op de WDC cijfers was de vraag of ook Seagate forse klappen zou krijgen. Niets van dat, Seagate werd beloond en de opgaande lijn zette ook gisteren nog door.

Er worden op dit moment meerdere verklaringen gegeven voor de Seagate koers. Omdat de markt voor harde schijven gedomineerd wordt door 3 vendoren (WDC, Seagate en Toshiba) lijkt het makkelijk die met elkaar te vergelijken. De fout die dan snel wordt gemaakt is te weinig oog hebben voor het portfolio. Seagate heeft geruime tijd in de hoel gezeten waar de klappen vielen, omdat het weinig tot geen eigen NAND productie kent. Dat is de belangrijke component voor SSD schijven. WDC en Toshiba hebben wel – apart en gezamenlijk – zeer fors in NAND geïnvesteerd. Die markt kent meer dan drie aanbieders en de productie omvang is op dit moment een serieus probleem (zie ook Storage Nieuws van 5 november).

Omdat Seagate primair focust op spinning discs heeft het op dit moment minder zorgen. De focus die een nadeel was is nu een voordeel. Beleggers weten dat te waarderen. Zoals hier wordt geschreven is Seagate de enige “memory company” waarvan de koers dit jaar niet is gekelderd. Daarmee is niet gezegd dat Seagate een goede belegging is. Het aandeel is in vijf jaar 10% van de waarde verloren en dat ondanks het inkopen van aandelen. Dat Seagate zich op dit moment in rustigere wateren bevindt dan de concurrentie is een feit. Het is echter ook een feit dat focus op voornamelijk een type product weer snel kan omslaan in een nadeel. Ook wat dat betreft is het eigenlijk niet juist Seagate permanent met WDC en Toshiba te vergelijken.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*