Servermarkt Q3-2018 volgens IDC

Storagereview schreef eerder deze week over de groei van de servermarkt, zoals IDC die ziet. De omzet voor dit soort producten zou $23,36 miljard hebben bedragen. Dat is een groei van 37% ten opzichte van een jaar geleden. Een double digit groei, maar niet voor iedere aanbieder.

Dell is naar omzet gerekend de grootste speler op de servermarkt. Een marktaandeel van 17,5% betekent een omzet van iets meer dan $4 miljard in het laatste kwartaal. HPE is de nummer twee en is de koppositie die het vorig jaar nog bezette verloren. Dat is de eerste verrassing van deze rapportage. Het verschil tussen de nummers 1 en 2 is overigens in omzet nu wel kleiner dan vorig jaar.

Wat ook direct opvalt is dat bijna elke andere aanbieder een forse groei heeft doorgemaakt. Verdubbeling of meer van de omzet ten opzichte van een jaar geleden zijn volgens IDC gerealiseerd door Inspur, Huawei. Lenovo en de groep ODM groei minder hard, maar ook daar is er nog altijd strape van +50%. Er zijn ook enkele zeer bescheiden groeiers, dat zijn IBM en Cisco en de categorie “others”.

Wat de cijfers laten zien is een sector die fors groeit. Interessant spannend is de constatering dat het aandeel ODM gestaag blijft toenemen. Dat is van belang omdat hier de meeste OCP productie achter schuil gaat. In Q1-2018 waren de combinatie ODM en Inspur (een OCP producent) nog goed voor 30% van de servermarkt (bron). Dat is nu 35,1% – Groter dan Dell en HPE te samen.

Er gebeurt meer in deze markt dan op het eerste gezicht lijkt. Of deze ontwikkeling ook opgaat voor de storage systemen zal binnenkort duidelijk worden. Ook die markt wordt door IDC in kaart gebracht.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*