Showa Denko over de capaciteit van platters

Begin vorige maand maakte Toshiba bekend de eerste samples van een 16TB HDD te gaan verspreiden onder de klanten. De capaciteit van deze CMR schijf is opvallend te noemen. Vorige week kwam de producent van de gebruikte platters Showa Denko met nuttige uitleg en een historisch overzicht.

De producenten van spinning disks maken gebruik van verschillende soorten platters. Dat zijn de schijven in een HDD waar de data naar wordt geschreven. Die platters hebben aan veel eisen te voldoen. De diameter ligt voor de hand, maar ook dikte en materiaal zijn precieus voorgeschreven. Materiaal en wijze waarop de schijf beschreven en gelezen wordt zijn bepalend voor zowel de performance als de capaciteit. CMR schijven lezen sneller dan SMR, maar dat voordeel geldt niet voor schrijven.

De MG08ACA serie schijven van Toshiba kan zo groot zijn omdat Showa Denko de 9e generatie perpendicular magnetic recording (PMR) techniek toepast voor de CMR platters. Het verschil tussen deze techniek en de voorgaande wordt in melding van Showa Denko duidelijk gemaakt. In een tabel staan de maximale capaciteiten van platters voor zowel 2,5” als 3,5” schijven vanaf de 1ste generatie (2005). Het illustreert de vooruitgang die op dit terrein is geboekt. In 14 jaar tijd is de capaciteit ongeveer vertienvoudigd.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*