SK Hynix komt met eigen SSD controller

Het Zuid Koreaanse SK Hynix heeft eerder vandaag bekend gemaakt dat het een SSD controller heeft ontwikkeld. Dat is een belangrijke melding, omdat daarmee de markt wordt verruimd en SK Hynix nu nog een essentieel onderdeel voor SSDs zelf kan leveren.

Voorheen Hyundai

SK Hynix is een van de grootste chipmakers ter wereld. De concern omzet bedroeg het afgelopen jaar ruim $35 miljard. Het bedrijf was tot 2001 bekend onder de naam Hyundai Electronics, door overnames (onder andere van HDD fabrikant Maxtor) en daarmee een verandering van het portfolio is toen gekozen voor een andere naam. Dat portfolio bestaat inmiddels niet meer uit spinning discs. SK Hynix maakt DRAM, NAND en SSDs.

Confectie vs maatwerk

Voor dat laatste werd gebruik gemaakt van de expertise van Link_A_Media Devices (LAMD). Het bedrijf is al in 2004 door SK Hynix overgenomen. Daardoor lijkt het vreemd dat het nu mer een persbericht komt waarin die “eigen” controller een prominente plek krijgt. Wie de oudere tests van SK Hynix SSDs leest kan daar uit opmaken dat de controllers lange tijd standaard LAMD producten waren. Voor de twee marktsegmenten enterpirse en datacenter en het beperkte aantal formfactors was dat schijnbaar voldoende.

Concurrentie

De situatie is nu anders. Alle onderdelen komen uit de eigen fabrieken en zijn daar ook zelf ontworpen. Dat moet leiden tot maximaal op elkaar aansluiten, wat zich vertaalt in betere performance. Omdat de controller nu geen confectie meer is, maar uitsluitend voor de producten voorzien van het eigen merk is bestemd, zal dat leiden tot concurrentie voordeel.

Wat verder opvalt is dat er meer formfactors en capaciteiten (tot 8TB) worden aangeboden dan voorheen. Het heeft er veel van weg dat Samsung er op de eigen thuismarkt een volwaardige concurrent bij krijgt. Een die nadrukkelijk ook verder dan de eigen landsgrenzen kijkt.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*