Smartphones en storage

In een week tijd heeft Samsung de markt drie keer verrast. Twee keer met positief nieuws, een keer met een eerder tegenvallende mededeling.

Kwartaalcijfers

De tegenvallende mededeling betrof het kwartaalverslag. De Zuid Koreaanse gigant realiseerde een omzet dit in lijn was met de verwachtingen, maar moest toegeven dat de markt weinig lichtpuntjes kent. Het bedrijf heeft dubbel last van de stagnerende en regionaal zelfs krimpende markten voor smartphone verkopen. De eigen toestellen verkopen daardoor minder goed en het kan minder componenten leveren aan tal van toestelmakers. Die componenten zijn goed voor meer dan 70% van de winst. De beurs zag dat vertaald worden in een winstval van 29% in een kwartaal tijd. Dat was geen meevaller.

Storage

Het bedrijf heeft echter binnen een week ook twee keer nieuwe componenten aangekondigd. De beurs reageert amper op dat soort meldingen, want het zijn maar onderdelen. Samsung heeft bekend gemaakt een interne storage module van 1TB te kunnen maken. Embedded Universal Flash Storage (eUFS) modules worden toegepast in smartphones en tablets, maar zijn ook op andere plekken toepasbaar, zoals auto’s.

De 1TB productie wordt op dit moment opgestart. Smartphones met een interne opslag van meer dan 64GB zijn op dit moment nog in de minderheid, 128GB geldt als passend voor de bovenkant van de markt. De verwachting is dat door de komst van de 1TB module daar het nodige gaat veranderen. De smartphone als vervanger van de USB stick is al langer een feit. Nu kan het een alternatief voor de mobiele harde schijf worden.
Als zoveel vaste interne opslag mogelijk wordt, is er dan nog wel behoefte aan microSD opslag? Voor Samsung is dat een non-vraag. Het lanceert namelijk de 512GB uitvoering van de EVO microSD.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*