Snellere SSDs door ZNS

Op de OCP global summit die in maart is gehouden zijn ook diverse verbeteringen voor de werking van SSD met NVMe aangekondigd. Een daarvan is ZNS, waar nu wat meer informatie over is verschenen.

Het idee achter ZNS is dat, binnen de kaders van de open-channel SSD architectuur, de werking van SSDs verder kan worden geoptimaliseerd. Daarvoor wordt onder andere gekeken naar de schrijfinstructies, verplaatsingen van data en het verschijnsel over-provisioning. De eerste twee zijn echt software driven, het andere betekent dat een met minder DRAM in SSDs kan worden volstaan, wat tot een lagere prijs moet leiden.

Hoewel de twee videos op het OpenCompute kanaal goed te volgen zijn, is het handig dat er slides van een beknopte en nog steeds overzichtelijke overzichtelijke presentatie beschikbaar zijn. Het is een kortere versie van het Western Digital verhaal dat in de tweede video voorkomt. Daar staat ook genoemd dat Alibaba en Microsoft het open-channel concept omarmen. Daarmee is het waarschijnlijk dat zij ook tot de eersten zullen behoren die SSDs met ZNS gaan inzetten. Volgens SK-Hynix kunnen ze dan een snelheidswinst van 30% ten opzichte van “gewone” datacenter SSD’s behalen.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*