Spoedig herstel DRAM prijzen niet in zicht

Volgens Trendforce zullen de prijzen voor DRAM geheugen zowel het eerste als het tweede kwartaal van 2019 onder druk staan. -15% gemiddeld is de voorspelling voor Q2. Dat is geen goed nieuws.

Dat de prijzen van IT componenten onder druk staan is inmiddels alom bekend. Sommige vendoren laten voorzichtig doorschemeren dat ze voor de tweede helft van het jaar herstel verwachten. Waarop ze dat baseren is niet bekend. Wel is bekend dat Trendforce voor DRAM althans dit halfjaar geen positieve ontwikkelingen waarneemt.

Belangrijk bij die constatering is dat het bij DRAM gaat om een essentieel onderdeel voor zowel servers, desktops als dedicated storage systemen en nog veel meer. De markt heeft te maken met een te groot aanbod is het inmiddels bekende argument. Te veel aanbod betekent echter ook dat de vraag zich in ieder geval anders ontwikkeld dan voorspeld. Daar zit dan ook de echte pijn. Trendforce komt bijvoorbeeld uit op -30% voor server DRAM. Er is geen andere verklaring mogelijk dan dat de vraag naar servers fors onder druk staat en dat zal ongetwijfeld leiden tot blijvende prijsdruk op de storage componenten.

Voor gewone computers is het verhaal exact hetzelfde, met als enig verschil dat de DRAM prijsval daar “beperkt” blijft tot 20%. Dat naast producenten van componenten ook die van devices een probleem hebben dat omvangrijker is dan een korte seizoen daling moet nu wel duidelijk zijn.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*