SSD kan 7x sneller claimt Samsung

Het lijkt er veel op dat de komst van SSD de grootste stap voorwaarts in de IT van het afgelopen decennium is. Dat klopt zeker in de beleving van gebruikers waarbij de HDD in de computer is vervangen voor een SSD. Zij weten daarbij niet dat SSD an sich geen recente uitvinding zijn. De kennis was al decennia aanwezig, de prijsstelling stond uitrol naar de enduser markt in de weg.

SSDs worden niet alleen in de enduser markt ingezet. De grootste groei zit – ook op dit moment – is appliances als servers en dedicated storage devices. De impact die ze daar hebben is ook groot. IOPS waardes, read en write waardes zijn een veelvoud van wat met de snelste spinning disks mogelijk is. Gevolg is dat in serverruimtes en datacenters veel zwaardere taken kunnen gerealiseerd en dat ook nog eens in steeds kortere tijd.

Fabrikanten van zowel flash storage als de appliances waar ze inzitten zijn met elkaar in een permanente wapenwedloop verwikkeld. De laatste ontwikkeling op dat vlak lijkt afkomstig te zijn van Samsung. De Zuid Koreanen hebben schijnbaar samples klaar van Z-NAND. Dat is opvallend genoeg een Single Level Cell (SLC) toepassing van flash die in SSD kan worden toegepast. Samsung zegt dat een Z-SSD tot 7x sneller te kunnen zijn “gewone” SSDs. Het reageert daarmee op onder andere Intel dat ook recent voor de 3D Xpoints verglijkbare prestaties claimde. De wedloop gaat dus onverminderd door.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*