SSD worden nog goedkoper en dat heeft impact op aanbod

Op 8 mei publiceerde DRAMexchange een update over de marktontwikkelingen voor SSDs. Dit soort berichten komt vaker uit en de teneur van de laatste kwartalen is dat de prijzen verder dalen. Dat wordt ook deze keer genoemd. Nieuw is dat de prijs nu de grens van $0,10 per/GB aantikt.

De prijzen van SSDs met capaciteiten tussen de 512GB en 1TB zullen volgens de Taiwanese analisten die lage prijs tegen het einde van dit jaar halen. In Euro’s omgerekend gaat het dan om 97 tot 98 cent per GB.

Vraag en aanbod

Dat bij deze prijzen de vraag naar kleinere SSDs rapide zal afnemen lijkt onvermijdelijk. Hoewel het bericht daar niet overgaat is dat een trend die minstens zo interessant is Tot twee jaar geleden waren SSDs tot 128GB capaciteit nog redelijk verkrijgbaar. De lagere productiekosten voor de grotere modellen heeft er voor gezorgd dat die nu steeds minder worden aangeboden. De nieuwste generaties TLC en QLC SSDs beginnen in de regel bij 240/250GB. De vraag is of met de verwachte lage prijzen voor 512GB modellen alles met een capaciteit onder de 480GB nog wel de juiste prijs/kwaliteit verhouding kan hebben.

Dumping?

Wat dat betreft is de de melding van DRAMexchange een goede reden het portfolio van de SSD aanbieders de komende periode in de gaten te houden. Het zou zo maar kunnen dat de kleinere en oudere modellen gedumpt gaan worden.

De lagere prijs voor SSDs zal de vraag naar HDDs weinig beïnvloeden. Op moment van schrijven is de (omgerekende) prijs per GB van een HDD  nog altijd een derde en meer lager dan van SSDs tegen de huidige prijzen.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*