Stekker uit 3D Xpoint memory samenwerking van Micron en Intel

Dat vorige week Micron en Intel bekend maakten de samenwerking op het gebied van 3D Xpoint memory te stoppen heeft voor weinig ophef gezorgd. De componenten die de kern vormen van Intels Optane reeks worden verder ontwikkeld tot een tweede generatie en daarna gaan de bedrijven afzonderlijk verder. Meer dan een kleine rimpeling is het bericht niet.

De samenwerking tussen de twee op dit punt zag er veelbelovend uit. Intel zou daardoor onder andere in staat zijn met een storage variant te komen die echt voor de bovenkant van de markt is bedoeld. Een markt waar betere marges mogelijk zijn dan bij producten voor consumenten de reguliere ondernemingen. Micron zou door het leveren van de bouwstenen de eigen marge (die al zo hoog is dat de Chinese mededingingsautoriteiten in actie zijn gekomen) nog beter kunnen verbeteren en minder te hoeven concurreren met Samsung en Hynix SK omdat die geen vergelijkbare producten voor de echte heavy users hebben.

Het plan lijkt echter niet aan te sluiten op de realiteit. Die is namelijk dat de markt tevreden is met de performance die nu geleverd wordt. Voor storage dat sneller is en tegen een prijs per GB die vele malen hoger ligt dan voor de professionele SSDs blijkt te weinig vraag te zijn. En dan blijken er nog wat praktische problemen te zijn. De eerste is een marketing flater van de eerste orde. De claim 1000x sneller die Intel voor Optane hanteert kan namelijk nergens worden waargemaakt. Dat schrikt niet alleen een deel van de markt af, het zet ook nog eens aan tot verder zoeken naar gebreken en onjuistheden. En zo is een tweede punt naar voren gekomen dat 3D Xpoint voor kritische gebruikers onacceptabel maakt: effectief is het een oplossing die alleen door Intel ondersteund wordt. Intel is niet bereid of in staat aan te geven of deze techniek op de langere termijn compatibel zal zijn met wat in de storage en server markt gebruikelijk is.

Intel heeft gewoon een onverkoopbaar product in de markt gezet. Zoiets komt gelukkig steeds minder voor. Voor Micron is het vervelend omdat ze niet verantwoordelijk zijn voor de slechte marketing en positionering van het eindproduct. Intel heeft aangetoond de markt niet serieus te nemen en zal blij zijn dat het opblazen van de deal zo weinig persaandacht heeft getroffen. De timing van het bericht zal dan ook goed zijn gekozen.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*