Sterke prijsdaling SSD en PCIe SSD verwacht

Trendforce kwam eind mei met een persbericht dat velen als muziek in de oren zal klinken. De onderzoekers uit Taipei voorspellen namelijk dat de markt overspoeld gaat worden met goedkopere op NAND gebaseerde storage.

Het verhaal wordt gebaseerd op zowel vraag als aanbod, wat interessant klinkt. Aan de vraagzijde zou gelden dat systemen zonder SSDs verkopen steeds lastiger wordt, omdat de klant de hogere snelheid en andere voordelen ten opzichte van conventionele HHDs verwacht.

Aan de aanbodzijde zou er (opeens?) sprake zijn van NAND overproductie, wat zich vertaalt in lagere contractprijzen voor het voorgaande en lopende kwartaal. Die dalingen zijn elk minder dan 10%, maar dat weerhoudt Trendforce er niet van een prijsdaling op jaarbasis van “tot 50%” te verkondingen.

Om dat te realiseren is meer nodig dan een prijsdaling voor de grote shipments die nu zichtbaar zijn. Trendforce ziet namelijk ook een toename van het aantal aanbieders van controllers (o.a. ASolid, Maxiotek, Realtek, SAGE) , die met scherpe prijzen een positie moeten verkrijgen, iets waarop de gevestigde orde (Marvell, SMI and Phison) eveneens met prijsdalingen zal reageren.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*