Storage marktaandelen en omzet Q3-2018

Na de kwartaalcijfers voor servers heeft IDC nu ook de cijfers voor de bevindingen voor storage gepubliceerd. Uit bijgevoegde illustratie van kan worden opgemaakt dat er op het eerste gezicht weinig is veranderd.

De tabel, die op meerdere plekken is gebruikt, laat zien dat de marktverhoudingen in een jaar tijd niet echt veel zijn veranderd. Het is echter noodzakelijk ook de omzetcijfers hier bij te betrekken. Dan is sprake van 19% meer omzet dan het vorig jaar. DellEMC is in die periode sterker gegroeid dan het gemiddelde. IBM en Hitachi zijn twee aanbieders die beduidend slechter presteren De eerste zou met een omzetdaling van 21% te maken hebben, de ander laat -10% optekenen.

Net als bij servers geldt ook hier weer dat de categorie “others” het minst te doorgronden valt. IDC ziet daar 21% meer omzet, fractioneel boven het gemiddelde. In deze groep zitten bedrijven zoals Infortrend, SuperMicro, maar ook Inspur.

Andere cijfers

De andere storage gerelateerde groeicijfers die IDC gelijktijdig presenteerde waren die voor external storage, hybride en AFA. De eerste categorie is eveneens een productgroep waarbij het marktaandeel van DellEMC ongeveer gelijk is aan dat van de categorie “others” (31,3% vs 33%). Er is dus sprake van een klein kopgroep en een omvangrijk peloton. Dat DellEMC hier het afgelopen kwartaal beduidend minder groeide dan het marktgemiddelde valt op, maar het is gelet op het portfolio niet onverwachts.

Hybride onderschat?

Hybride storage systemen lijken minder goed te verkopen. Een groei van 16% is nog steeds goed, maar het is beduidend minder dan de groei die zowel gewone storage als AFA laten optekenen. Die laatste categorie zou volgens IDC goed zijn voor een plus van 39%.

De omzet van hybride is echter nog altijd meer dan die van AFA ($2,15mrd vs $2,6mrd). Dat is waarschijnlijk de meest opvallende trend die uit de IDC cijfers valt te halen. Hoewel er erg veel wordt gecommuniceerd over AFA en hybride al meermaals als overbodig is weggezet denkt de markt daar heel anders over: er is gewoon een gezonde vraag en deployment van hybride storage oplossing in het enterprise segment.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*