Storage of Data

Het blog van Architecting.it heeft begin deze maand de voorspelling voor 2019 live gezet. De auteur ziet rond de hardware net nodige veranderen, maar dat is wat hem betreft niet het belangrijkste dat staat te gebeuren.

NVMe en QLC zijn de twee trefwoorden die centraal staan bij de hardwareveranderingen. NVMe over Fabrics wordt nog belangrijker en QLC krijgt bestaansrecht naast en niet in plaats van TLC. Het zijn beweringen die logisch klinken en in lijn zijn met wat op dit blog al eerder is geschreven.

Dan zijn er data mobiliteit en data management die op de 2019 trend lijst staan. Er is een link tussen de twee en dat komt duidelijk naar voren in de conclusie. Storage is anno 2019 geen probleem meer. Capaciteit en snelheid zijn goed en wat er op de markt gaat komen kan aan de vraag voldoen (architecting.it kijkt niet naar stagnatie of vraaguitval, iets dat Storagenieuws nadrukkelijk wel doet). Wat meer dan ooit hoog op de agenda moet staan is de omgang met data, want: “[…]we start to see challenges with data rather than physical storage.“

Begrippen als datalakes komen in het artikel niet voor, maar wel wordt er nog gewezen op de verder vercloudisering van het landschap. Cloud heeft als eigenschap dat de fysieke hardware steeds onzichtbaarder wordt. Focussen op wat onder de motorkap zit wordt daarmee volgens de auteur irrelevant. Of dat alleen al een reden is meer te gaan kijken naar de data zelf klinkt raar, maar lijkt wel het punt dat hij wil maken. Storage of Data, wat verdient de komende periode de meeste aandacht?

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*